Prematüre retinopatisi (ROP) erken doğan bebeklerde retinanın normalden daha fazla damarlanmasına bağlı oluşan bir durumdur. Ülkemizde yenidoğan bakımındaki gelişmelere paralel olarak gebelik yaşı ve doğum ağırlığı çok daha küçük prematüre bebeklerin yaşama şanslarının artması görme sorunlarına ve körlüğe neden olabilen ROP’un daha sık bir sorun olarak karşımıza çıkmasına neden olmaktadır. Hastalığın erken tanınması, zamanında ve uygun şekilde tedavisi görme kaybını engelleyerek çocuğun gelişimsel sürecine katkıda bulunmakta ve yaşam kalitesini artırmaktadır.
Prematüre Retinopatisi (ROP), Amerika Birleşik Devletleri’nde ve dünya çapında çocukluk çağı körlüğünün önde gelen, ancak büyük ölçüde önlenebilir nedenlerinden biridir. Dünya çapında en az 50.000 çocuk ROP nedeniyle kör olmaktadır ve Amerika Birleşik Devletleri’nde ROP tedavisindeki birçok ilerlemeye rağmen her yıl yaklaşık 600 prematüre bebek yasal olarak kör olmaktadır.
Ülkemizde yenidoğan bakımındaki gelişmelere paralel olarak gebelik yaşı (GY) ve doğum ağırlığı (DA) çok daha küçük prematüre bebeklerin yaşama şanslarının artması görme sorunlarına ve körlüğe neden olabilen prematüre retinopatisinin (ROP) daha sık bir sorun olarak karşımıza çıkmasına neden olmaktadır. Hastalığın erken tanınması, zamanında ve uygun şekilde tedavisi görme kaybını engelleyerek çocuğun gelişimsel sürecine katkıda bulunmakta ve yaşam kalitesini artırmaktadır.
Prematüre Retinopatisi (ROP) Teşhis ve Tedavi Yöntemlerinde Kullanılabilecek Araçlar ve Ajanlar:
- → Dijital Görüntüleme
- → Lazer Fotokoagülasyon
- Anti-Vegf Ajanlar